Пристигнаха първите щъркели

92

Първите щъркели пристигнаха в кубратското село Божурово

Двойката предвестници на пролетта вече заеха гнездото върху електрическия стълб на улица „Христо Ботев“, съобщиха от общинската администрация.

Кметът на селото Юджел Юсеинов каза, че селото е с най-много гнезда в региона, като техните обитатели радват всяка година с присъствието си децата и възрастните. По думите му гнездата в селото са били 15, но след пожари през изминалата година те са намалели са 13.

След размножителния период и излюпването на новото потомство броят на птиците се увеличава значително, което нарежда Божурово на едно от челните места в страната, като любима дестинация за прелетните птици, разказа още кметът. Според него една от причините кубратското село да бъде предпочитано от щъркелите са намиращите наблизо два водоема в близост, а също и близките земеделски площи, които осигуряват изобилие от храна.

Хората от селото изказват своите благодарности на работници от местното електроразпределително дружество, които изградили метални подложки за нови гнезда. Те се надяват, че ще бъдат изградени още допълнителни конструкции, тъй като много от гнездата са върху жиците с високо напрежение и съществува пряка опасност от злополука, допълва БТА.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама