Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в Девня (СНИМКИ)

204

Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в Девня 

Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в района на девненската болница, където миналата есен започна проучването на късноантично жилище, опожарено от хуните. При проведените в края на февруари и началото на март разкопки в археологическия резерват „Марцианополис“ бяха разработени допълнителни площи от античната сграда, съобщиха от пресцентъра на Община Девня.

Снимка: Община Девня

Намереното в предишния сезон златно съкровище, състоящо се от 16 солида (късноантични златни монети) на императорите Теодосий II и Валентиниан III, бе допълнено с още 3 златни монети, които заедно с досега откритите ще обогатят музейната експозиция през новия туристически сезон.

Снимка: Община Девня

Голям успех археолозите пожънаха на пода на едно от помещенията на късноантичната сграда. Сантиметър по сантиметър дневната светлина огря запазените в продължение на хилядолетия в девненската земя прекрасни римски мозайки. Кметът Свилен Шитов бе един от първите, видели тяхното великолепие. Предварителната датировка на мозайките е в първата половина на IV век от н.е.

Снимка: Община Девня

„Надеждите ни са свързани с възможността да получим финансиране от Министерството на културата за редовно проучване през есента“ – коментира научният ръководител на археологическата експедиция д-р Христо Кузов.

„Предстои уточняването на планировката на сградата, предназначението, строителните периоди в нейното съществуване и ситуирането ѝ в структурата на античния град. Това означава много работа“, каза той.

Снимка: Община Девня

Не на последно място стои въпросът за опазването и експонирането на вече откритото. До неговото окончателно решаване мозайките, открити в Девня, ще бъдат покрити със специална материя, която да ги запази до бъдещото им консервиране и реставрация, заяви кметът на Девня – Свилен Шитов.

Снимка: Община Девня

 

Снимка: Община Девня

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама