Варненските баровци попарени. МОСВ: Незаконно е. Бузев: Плажът трябва да се възстанови, обектите ще останат замразени

321

След няколко сигнала на варненци за незаконно отнета плажна ивица днес рано сутринта по „Нова телевизия“ стана ясно, че двамата варненци – Златко Неделчев и неговият партньор в строителството известен със салоните си за красота, не са в правото да нарушават брега.

Потърпевшият от името на варненци Цветан Атанасов твърди: „Плажът е унищожен. Брегът е прекъснат. Просто някой е решил, че ще си построи къща”.

Отговорът на Златко Неделчев: „Това една ограда, която е направена, тъй като езерото отнема част от брега. Навремето може би е имало плаж. Той обаче е потънал. Стената е издигната с фундаменти, без да се излива бетон. „Имотът свършва до водата. Попитайте господина, който подаде сигнал, дали е изнудвал собствениците за пари и дали е крал коли”, заяви в ефира на „Здравей, България“.

В спора се намеси и главният архитект на Община Варна, който е категоричен, че няма да въведе в експлоатация сградите, ако не се възстанови пясъчната ивица пред имота.

В същото време от Басейнова дирекция „Черноморски район“ разпространиха съобщение до медиите:

1. За обект „Жилищно строителство, спортно-възстановителен център и калолечение“, с. Казашко, включващо изграждане на 5 фамилни нискоетажни жилищни сгради, балнеолечебен комплекс с фитнес зала, малък закрит басейн, паркинг за посетители на комплекса, малък понтонен пристан, е издадено Решение №ВА83-ПР/2014г. за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС от РИОСВ Варна. БДЧР няма компетенции по издаване на разрешение за строеж и изграждането на цитирания обект на брега. В БДЧР не са получавани сигнали за незаконни дейности по реда на Закона за водите.

2.За изграждане на модулна, понтонна конструкция, закрепена с котви към дъното на Варненско езеро, през 2014 г. от БДЧР е издадено разрешително за ползване на воден обект с титуляр „ХХМ“ ЕООД, гр. Варна. Понтонната конструкция е разположена във водите на Варненско езеро и не е трайно закрепена (бетонирана) към брега на езерото.

БДЧР не е издавала разрешителни по реда на Закона за водите за брегоукрепване или съпътстващи дейности в обхвата на разглеждания обект.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама