Адвокат Николов накара още една кредитна институция да връща пари

1200

Нова победа за адв. Петър Николов срещу кредитната институция „Профи кредит“ в Окръжен съд – Стара Загора. Фирмата за бързи кредити ще трябва да възстанови цялата платена лихва на потърпевшия

За целия съдебен процес и победата в полза на защитата  на адв. Петър Николов разказва той на профила си в социалните мрежи.

Мотивите на съда: На първо място, изисква се информацията в договора за потребителски кредит да е ясна, разбираема и недвусмислена, а от посочените числа в договора за лихва не се разбира какво точно се включва в размера на месечната вноска като части от главницата и лихвата и оттук потребителят е поставен в неблагоприятна позиция по отношение на информираността си за конкретните условия по кредита.

На следващо място, потребителят трябва да е изразил и съгласие, да са му предоставени задължителните реквизити на договор за кредит, с които той да се е запознал преди сключването му.

Така по начина, по който е бил сключен въпросният договор за потребителски кредит, следва, че същият е поставил в неблагоприятно положение потребителя спрямо финансовата институция, отпускаща му заема и предвидила неравноправни договорки за възнаградителната лихва, поради което договорът се явява недействителен на основание чл. 143 от ЗЗП, вр. чл. чл. 24 от ЗПК. Като такъв потребителят по този договор е длъжен да върне само чистата стойност на кредита без да дължи лихва.

На следващо място клаузата, с която в договора за кредит е определен лихвен процент в размер надвишаващ четири пъти размера на законната лихва при отпускане на кредита за сравнително кратък период от време, който следва да се съобрази при определяне на риска за кредитора, според настоящия състав на съда противоречи на добрите нрави и поради това е нищожна на основание чл. 26, ал. 1, пр. 3 ЗЗД.

А съгласно разпоредбата на чл.55, ал.1 от ЗЗД, който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама