Варненските баровци попарени. МОСВ: Незаконно е. Бузев: Плажът трябва да се възстанови, обектите ще останат замразени

0
blank
Кадър: Нова

След няколко сигнала на варненци за незаконно отнета плажна ивица днес рано сутринта по „Нова телевизия“ стана ясно, че двамата варненци – Златко Неделчев и неговият партньор в строителството известен със салоните си за красота, не са в правото да нарушават брега.

Потърпевшият от името на варненци Цветан Атанасов твърди: „Плажът е унищожен. Брегът е прекъснат. Просто някой е решил, че ще си построи къща”.

Отговорът на Златко Неделчев: „Това една ограда, която е направена, тъй като езерото отнема част от брега. Навремето може би е имало плаж. Той обаче е потънал. Стената е издигната с фундаменти, без да се излива бетон. „Имотът свършва до водата. Попитайте господина, който подаде сигнал, дали е изнудвал собствениците за пари и дали е крал коли”, заяви в ефира на „Здравей, България“.

В спора се намеси и главният архитект на Община Варна, който е категоричен, че няма да въведе в експлоатация сградите, ако не се възстанови пясъчната ивица пред имота.

В същото време от Басейнова дирекция „Черноморски район“ разпространиха съобщение до медиите:

1. За обект „Жилищно строителство, спортно-възстановителен център и калолечение“, с. Казашко, включващо изграждане на 5 фамилни нискоетажни жилищни сгради, балнеолечебен комплекс с фитнес зала, малък закрит басейн, паркинг за посетители на комплекса, малък понтонен пристан, е издадено Решение №ВА83-ПР/2014г. за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС от РИОСВ Варна. БДЧР няма компетенции по издаване на разрешение за строеж и изграждането на цитирания обект на брега. В БДЧР не са получавани сигнали за незаконни дейности по реда на Закона за водите.

2.За изграждане на модулна, понтонна конструкция, закрепена с котви към дъното на Варненско езеро, през 2014 г. от БДЧР е издадено разрешително за ползване на воден обект с титуляр „ХХМ“ ЕООД, гр. Варна. Понтонната конструкция е разположена във водите на Варненско езеро и не е трайно закрепена (бетонирана) към брега на езерото.

БДЧР не е издавала разрешителни по реда на Закона за водите за брегоукрепване или съпътстващи дейности в обхвата на разглеждания обект.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама