Жена, преборила рака, свири в онкологията в София

167

Преподавателката по пиано Златка Ангелова минала през най-тежката битка – тази с рака

Тя прекарва дълги дни в столичната онкология, където претърпява 8 химиотерапии. Онова, което й липсвало през цялото време било, музиката, съобщава bTV. Затова си обещава, че когато оздравее, ще направи така, че в болницата да звучи музика.

Златка вече е здрава, а в болницата вече не е тихо. Тя ясно си спомня чакането в болницата – помрачените лица, загубената надежда и тишината.

Днес Златка не влиза като пациент, а като човек, който дарява надежда. През лятото на миналата година тя и семейството й решават да подарят пиано на болницата. Д-р Стефан Константинов не се замисля и приема подаръка, защото вижда смисъл.

„Изкуството не е нещото, което ще излекува хората, но ще допълни с някаква нотка позитивизъм тежките състояния на нашите пациенти. Изкуството е тази малка доза магия, от която всеки се нуждае“, казва д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология.

И резултатът е налице – по-ведри лица, благодарни очи и музика, която лекува. На лекарите пък музиката дава надежда.

„Винаги се връщам там с много светли мисли, защото в това лечебно заведение направиха така, че чудото се случи. Действително тишината беше нещо, което ме порази, когато отидох за първи път“, разказа Златка Ангелова.

Когато имат възможност тя и съпругът й отиват и свирят на пиано за пациентите и близките им.

 

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама