Починаха двама от заразените с коронавируса на круизния кораб

187

Двама заразени с новия коронавирус пътници от поставения под карантина в Япония круизен кораб са починали, съобщиха японски медии.

Жертвите са японци, мъж и жена на 80 години. Според телевизия Ен Ейч Кей те са били евакуирани от кораба на 11 и 12 февруари и настанени в болница.

Спецификата при този кораб е тази, че той е отплавал от Йокохама на 20 януари и се е върнал на 3 февруари, когато все още няма ограничение за качването на пътници. Сред тях е имало китайски гражданин, който слязъл на 25 януари в Хонконг и се оказал носител на коронавируса.

Вследствие на случая с „Даймънд Принцес“, световните круизни компании наредиха спешни мерки за предпазване от разпространение. След проучване, репортери на „Нова Варна“ получиха информация от варненската круизна агенция „Блу Сийс“, представител на повечето световни круизни компании, за всички конкретни мерки, които са били предприети за качването на круизи в цял свят.

Круизните компании внимателно наблюдават глобалното развитие по отношение на Коронавирус и са изцяло съсредоточени върху защитата на здравето и безопасността на гостите и екипажа. Те се съобразяват с насоките на CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ) , WHO (Световна Здравна Организация) и други органи за обществено здраве по целия свят, и прилагат няколко глобални мерки за защита на гостите и екипажа.

Всички кораби предприемат следните здравни скринингови протоколи:

Независимо от националността, се отказва качването на:

  • Всеки гост, който е пътувал от, до или през континентален Китай, Хонконг или Макао през последните 15 до 30 дни.
  • Всеки гост, който се е свързал с живущи от континентален Китай, Хонконг или Макао през последните 15 до 30 дни.

Задължителни специализирани здравни прегледи, извършвани на:

  • Гости, които не са сигурни че са били в контакт с други хора, пътували от, до или през континентален Китай, Хонконг или Макао през последните 30 дни.
  • Гостите, които съобщават за неразположение или демонстрират симптоми, подобни на грип.
  • Гостите, които се представят с висока температура в специализираните здравни прегледи, втрисане, кашлица или затруднено дишане ще бъдат отказани да се качат на борда

Всички тези действия показват резултат.

Нека припомним, че това са първите смъртни случаи, за „Даймънд Принцес“, сред над 600-те заразени на борда. Вчера от круизния кораб слязоха около 500 души, минали двуседмична карантина, у които вирусът не бе открит
Евакуацията на всички пасажери се очаква да отнеме най-малко три дни.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама