„Модерна“ детска болница в сграда отпреди 40 години

623

Те са против държавата да превърне незавършен строеж в двора на Александровска болница в Национална педиатрия

Хиляди българи се обединиха в подкрепа на каузата за построяване на модерна и високотехнологична детска болница, съобщи NOVA. Те са против намерението на държавата да превърне 40-годишен незавършен строеж в двора на Александровска болница в така чаканата Национална педиатрия.

За детска болница като тази в Мелбърн мечтаят много български родители. Вярата им, че това е възможно и у нас обаче разклаща решението педиатрия да стане изоставената преди десетилетия недовършена сграда в карето на Медицинска академия.

„Като родител съм притеснена. Не говорим за това да се построи една сграда, в която да се сложат легла и апаратура. Говорим за съвременна детска болница, която няма нищо общо с една такава отпреди 40 години”, споделя майката Кремена.

Още миналата година Камарата на архитектите обжалва обществената поръчка за Национална детска болница. Съдът обаче реши да даде зелена светлина на строежа.

„Не знаем дали строежът е безопасен, конструктивната експертиза така, както е направена, има много пропуски. Това, което сега ни се предлага, е морално остаряло. Дори и да е гениален архитект, той няма как да направи адекватен проект”, каза арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България.

Зад каузата за модерна педиатрия застанаха близо 9000 българи. В интернет започна и кампания. В социалните мрежи своята мечта за детска болница с думи и снимки споделиха мнозина.

Включиха се и деца. Те искат това, което иска всяко дете – театър, кино, електронни, игри, искат място за общуване. Ние трябва да вземем мерки не само за сградата, но и за мястото”, Емилия Славова от кампания „Болницата, която искаме“.

Инициаторите на кампанията дори не смогват да публикуват всички предложения.

В момента поръчката за строеж на детската болница се обжалва пред КЗК. От здравното министерство очакват решението на антимонополната комисия и дотогава няма да коментират.

 

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама