Веселина Ганчева пред „Нова Вест“: Медицинските лица са се превърнали в „роби с бели престилки“

153

Национален протест подготвят на 1 март от Синдиката на българските медицински специалисти, заяви Веселина Ганчева главна сестра на столичната болница по Белодробни заболявания пред медия „Нова Вест“.

Протестът ще започне в 12 ч. пред „Пирогов“.

Снимка: Facebook

„Причината за това е последният протест, на който колегата Бойка Анастасова е излязла с плакат „Пирогов е тук“, след който е дисциплинарно наказана от директора. След това ще минем през Министерството на здравеопазването.“, каза Веселина Ганчева.

„На заявената среща в Министерството, която ще се състои една седмица преди протеста, се очаква да видим има ли реални промени касаещи нашите искания. Едно от които е промяната в наредбата за 7-часовия работен ден, а именно – допълване на липсващата дума „реанимационни сестри““, каза още Ганчева.

Сред исканията ще бъде и това основната заплата на медицинските специалисти да стане 950 лв.

„Дори след едногодишни протести от наша страна и обещания от страна на властимащите, срамно е, че на една голяма част от медицинските специалисти заплатите са около 700 лева, далеч от 950 дори. „

Исканията на протеста ще бъдат свързани с цялостни промени в здравеопазването. Към момента броят на медицинските сестри в България е под 25 000, което е изключително малко.

„Едно от най-важните неща е да има стандарт, който да определя съотношението между пациенти и медицински сестри. В момента една сестра работи с 40-50 пациенти, което съответно понижава качеството на оказаната помощ, да не говорим за синдрома на прегряване“, допълни Веселина Ганчева.

По нейните думи медицинските лица са се превърнали в „роби с бели престилки“.

Тя призова да се включат дори малките населени места, в които има здравни пунктове, както и обществото като цяло. Тези, които искат да подкрепят инициативата могат да го направят със сини лентички с надпис „Протест“ или плакат – „Солидарни с медицинските сестри“. Медицинските специалисти няма да спрат работа. Тези, които ще се включат в протестното шествие, са си осигурили този ден да бъде почивен.

В протестът ще се включат представители на почти всички големи градове.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама