Коронавирусът превзе 25 държави. Над 720 жертви

480

25 държави потвърдиха за наличието на смъртоносния вирус на своите територии. Жертвите към този момент са 722. В Ухан – градът, от който тръгна заразата, е починал американец.

Властите съобщават и за смъртта на японски гражданин, но все още не е ясно дали причина за нея е заразата. Хонконг въвежда задължителна 14 дневна карантина за всички, пристигащи от Китай. Около 500 китайски граждани, живеещи и работещи в България са се върнали в Китай по празниците. Китайската диаспора в България също активно съдейства за превенцията на заразата. Това каза в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов посланикът на Китай у нас.

Само за последното денонощие броят на заразените с короноваируса се е увеличил с 3 399 души. Излекувани и изписани от болница са над 2000 души. Данните са на националната здравна комисия. Въпреки, че през последните дни се забелязва лек спад на случаите все още е рано за оптимизъм, смятат експерти.

От Световната здравна организация предупредиха за остър недостиг на предпазни облекла и маски, като разликата между търсенето и предлагането е около 100 пъти. Експерти призовават да не се спекулира с цените на тези стоки. Особено силно се усеща нуждата им в Ухан. За града, от който тръгна заразата заминават още допълнителни медицински екипи, съобщава БНТ.

Местната администрация прави всичко възможно, за да овладее ситуацията, включително и да помогне на местните производителите на маски, ръкавици и защитни облекла.

В момента България е предприела подходящи и адекватни мерки за превенция на разпространението на коронавируса, каза посланикът на Китай в България.

Китай ще разследва смъртта на доктор Ли Вънкян – един от първите предупредили за съществуването на новия коронавирус. Случаят предизвика гняв и много коментари в социалните мрежи в страната, въпреки, че огромна част от коментарите по темата вече са изтрити.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама