Съдия от ВСС с коментар виновен ли е Миталов

70

Съдия Андон Миталов не е виновен. Това е така, докато не се докаже вината му.

Това заяви в ефира на БНТ съдия Боян Магдалинчев от ВСС по повод забраната за влизане в САЩ на Миталов заради корупция.

„Трябва да поискаме конкретна информация, ако Държавният департамент на САЩ разполага с нея, и се установи, че има корупционни практики и действия – ще го потърсим и ще го изслушаме. Не ме се свързвали на този етап с него. Не сме го чували и нямам информация за някакви корупционни действия. Не можем да знае точно за какви става дума. Информацията е много обща и тепърва ще видим за какво става въпрос. Той гледа дела от Специализирания съд“, категоричен е Магдалинчев.

Запитан дали са били уведомени във ВСС, че Миталов е болен, той заяви: „Не ни уведоми, че е в болничен, но той няма задължение да го прави. Трябва да уведоми прекия си началник. Не можем да изслушваме някого предварително, без да знаем за какво да го слушаме. Поискахме информация вчера от Прокуратурата, от Инспекторатът към ВСС и от КПКНОПИ.“

По думите му не е приятно да посочат с пръст за корупция колега от сферата. „Изненадах се като чух името му, знам че и в Специализирания съд са изненадани. Нямаме общи контакти, но не съм чувал нещо лошо за него“, каза още той.

„Що се отнася до корупцията, той бе категоричен, че тя не трябва да се допуска в съдебната система и в службите. Ще видим всички неща и ще си направим съответните изводи, ще вземем мерки, ако се налага“, добави още съдия Магдалинчев.

Лозан Панов пита Инспектората на ВСС, Гешев и Цацаров за разследвания срещу Андон Миталов

„Съдия Миталов не е виновен. Има някаква информация, но тя се проверява. Както повелява Конституцията – той е невинен до доказване на противното“, каза Боян Магдалинчев.

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта – има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама