Коронавирусът блокира хиляди туристи на круизни кораби

56

Хуляди туристи, тръгнали на развлекателни пътувания с два круизни кораба – един край Япония и друг край Хонконг, се оказаха в ада на плаващи затвори, след като стана ясно, че сред пасажерите има заразени с китайския коронавирус, предадоха световните агенции.

Лайнерът “Дайамънд принсес“ с 3711 души на борда акостирал край Йокохама в Япония, когато се оказало, че 10 души са заразени. Вирусът тръгнал от 80-годишен китайски гражданин, у когото бил открит коронавирусът. Той слязъл на 25 януари в Хонконг, пише „24 часа“.

Още 273-ма души чакали с тревога резултатите от тестовете си, след като са поставени под наблюдение със съмнения, че също може да са пипнали коронавируса.

10-мата заразени – трима японци, трима китайци, двама австралийци, един гражданин на САЩ и един – на Филипините, са настанени в болница, а всички останали са поставени под карантина. Те трябва да останат на борда в продължение на 14 дни. Препоръчано им е да стоят затворени в каютите си, като персоналът им носи храна и вода.

Британски пенсионер на кораба разказа по телефона пред в. “Дейли мейл” как луксозните обеди и вечери били заменени с далече по-оскъдни порции, които се носят в каютите от хора със защитни костюми и маски. Забранен е алкохолът и пушенето, дажи за онези, които имат каюти с балкон. Нямаме право да се разхождаме дори в коридорите’, оплакал се британецът.

На круизния кораб “Уърлд дрийм“ в Хонконг пък се намират 1800 души. Той също е поставен под карантина, след като 30 членове от екипажа се оплакали от повишена температура.

Хонконг реши също всички влизащи от континентален Китай да бъдат подлагани на задължителна двуседмична карантина.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама