Цяла България се възхищава на 90-годишния дядо Константин, който още работи

115

Константин Максимович Секов е най-възрастният шлосер в България, или поне така твърдят колегите му от фирма за машиностроене в Източна индустриална зона в Хасково. Това съобщи местният сайт „Хасково Нет“.
През уикенда дядо Костя отпразнува 90-годишен юбилей с приятели и колеги в местно заведение. Той има зад гърба си 76 години стаж в професията. Константин Секов е от така наречените таврийски българи, населяващи земите на днешна Украйна. През 1944 година голяма част от населението е изселено от Кримския полуостров. На 14-годишна възраст той и родителите му се заселват в град Тавда, където той започва работа в завод за спирт. Впоследствие Константин усвоява шлосерството, завършвайки специализирано училище. 4 години по-късно се заселва в Таджикистан, където работи като шлосер, включително и началник на цех – от 1959 до 1992 година. Тогава пристига в България и започва работа в хасковско предприятие, където работи и до ден днешен. Казва, че все още дава съвети на по-младите си колеги. Споделя, че вече професията не е толкова привлекателна за младите, заради предимно ниското заплащане, а преди години професията е била ценена заради многото големи заводи и търсенето на работна ръка. Бай Костя обаче е категоричен, че ще работи докато може. „Обичам шлосерната работа. Така съм свикнал от млади години и така ще продължавам“, казва възрастният мъж. Той е категоричен, че работата крепи човека, но човек трябва да се отнася отговорно към нея. „Ако обичаш работата си, значи всичко върви нормално“, казва мъжът.
Именно в работата намира спасение от самотата от 10 години насам, след смъртта на съпругата му. Споделя, че има 3 деца, 5 внука и 10 правнука, но те били в различни градове в страната и извън нея. За юбилея си, Константин получи много подаръци и поздравления от приятели и колеги. „Желяем му предимно здраве и още много години да е с нас, да помага. Ние също ще му помагаме, ще му осигуряваме работа, да се движи и да се чувства добре“, каза директорът на фирмата Николай Киряков.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама