Започва изземването на безценната колекция на Васил Божков, каква ще е съдбата ѝ

491

Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще започне днес,съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници. Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Какво прави тази колекция толкова ценна и каква ще бъде съдбата й? Мнението си дава на проф. Иван Маразов. Тракологът е сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция. Една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.
„Той успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света“, коментира проф. Иван Маразов. Няколко изложби представиха великолепието на колекцията през годините. Днес тя е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон той трябва да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е започнала преди близо 10 години, но и досега не е приключила. „Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони и няма да забравя, един път той каза: да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа“, уточнява експертът.
По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск. Колекцията на Васил Божков се състои от над 3 000 археологически материала и включва паметници от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр….
От Министерството на културата увериха, че за съхранението им са подготвени депата на Националния исторически музей и Националната галерия. Препоръката на специалистите, които познават колекцията отблизо обаче е, тя да остане в сградата, където се намира и до днес под наблюдението на полицията.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама