Забравеният град на мъртвите в Русия

551

Все по-голям е интересът на туристите, въпреки трудния път до един мистериозен и забравен обект. Некрополът Даргавс в Русия известен още като „Градът на мъртвите“. Даргавс е селище в Пригородния окръг на Република Северна Осетия – Алания. 

Некрополът се намира извън селището и се състои от 99 различни гробници и крипти. Някои източници казват, че най-старата от криптите датира от 12-и век, а според други най-старата крипта е от 14-и век. Все по-рядко местните жители посещават тази местност, тъй като я свързват с различни демонични представи.

Стените на криптите са изградени от каменни блокове и са замазани с най-вероятно вар или глинесто-варова смес. Те имат квадратни прорези за поставяне в труповете.

Хората от близкото село използвали за погребение на своите близки малки дървени „лодки“, както е установено от археологически открития. Въпреки че няма реки в близост до селото, смята се, че те са правили това, тъй като се е вярвало, че душата на мъртвия трябва да премине широка река след смъртта. Мъртвите били погребвани с част от своите вещи.

Говори се, че когато имало зарази, които унищожават цели семейства, и нямало кой да ги погребе, хората на предела на силите си влизали сами в криптите и чакали там да умрат.

В комплекса са намерени много монети, тъй като осетинците хвърляли монета от хълма за всеки мъртъв член на семейството и ако монетата удари камък, това означава, че душата на мъртвия е достигнала небето. Пари били хвърляни също и в малките кладенци, които са пред всяка крипта.

Има няколко мита за гробището, като един от тях гласи, че всеки човек, дръзнал да отиде, никога няма да се върне. Това е една от причините местните почти никога да не ходят там.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама