Бедстващ щъркел беше спасен в Стара Загора

55

Щъркел-предвестник на пролетта беше спесен и приет в Спасителния център на „Зелени Балкани” в Стара Загора.При прегледа на птицата се разибира, че тя има проблем с едното крило, съобщава NOVA. 

С годините, все повече ставаме свидетели на бели щъркели през зимата в България, припомнят от „Спасителния център“. На някои места, като язовирите край ТЕЦ-овете, например, те са съвсем обичайна гледка. Тази година могат да бъдат забелязани и единични бройки край Белозем – българското европейско село на белия щъркел.

”Не можем да се ангажираме със заключение защо числеността на белите щъркели в България през зимата се увеличава! Факт е, че те правят миграция заради храната. При топли зими и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на стария континент, в очакване на пролетта”, допълват още от Зелени Балкани.

При съмнения за пострадали щъркели, сигналите трябва да се отправят към РИОСВ, на телефон 112 или на телефоните на Спасителния център.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама