Взеха решение за Нено Димов

143

Апелативният спецсъд остави Нено Димов в ареста.

Според прокуратурата бившият министър умишлено е допуснал от „Студена” да се използва многократно повече от допустимото количество вода за битови и промишлени нужди, съобщи NOVA. Така за малко повече от година били източени над 7 млн. кубика.

Промишлените предприятия в района на Перник са плащали 13 стотинки за кубик вода, а битовите абонати многократно повече – около 2 лв. Тази разлика е била за сметка на държавата и така са били нанесени значителни материални щети, твърди прокуратурата.

Днес бяха представени нови доказателства. Сред тях са и разпитите, проведени през последните 2 дни, включително и на ресорните заместник-министри.

Според обвинението, ако излезе на свобода, Нено Димов може да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са били негови подчинени.

Държавното обвинение представи и графици с подписа на министъра Нено Димов. По закон той е единственият, който разполага с ресурсите, управлението и харченето на водните ресурси на язовирите. Според защитата могат да бъдат прехвърлени права на някои от ресорните зам.-министри.

„Същият е запознат с цената. Ако този воден ресурс не беше използван за промишлени цели, този воден ресурс щеше да бъде в много по-нормален размер от сегашния и да е за потребление на гражданите на гр. Перник, които плащат цена от 2 лева за кубик”, заяви прокурор Росица Славова.

„Цената не се определя от министъра, ценообразуването е съвсем отделна тема. Водата се продава на тази цена, на която е определена. Това не е работа на министъра. Той управлява водите, не цените”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама