Aстероид, два пъти по-голям от Биг Бен, приближава Земята

160

Астероид, който е два пъти по-голям от емблематичния Биг Бен в Лондон, ще приближи до нашата планета тази седмица, според НАСА.

Астероидът, наречен 2009 BH2, ще направи близък обход до Земята на 18 януари, около 14:29 ч. Гринуичко време, съобщава изданието Mirror.

Космическата скала се изчислява на около 88 метра – 200 метра в диаметър.  На база тази оценка предполагат, че астероидът може да бъде два пъти по-голям от Биг Бен!

По време на преминаването в събота астероидът ще бъде на около 2,8 милиона мили от нашата планета. Въпреки че това може да звучи далеч, това се счита за „близък подход на НАСА.“

2009 BH2 няма да бъде единственият астероид, който ще премине нашата планета в събота – втора по-малка космическа скала ще се приближи до Земята на 18 януари около 12:30 ч.

При втория случай астероидът, наречен 2020 AH1, е значително по-малък, с прогнозен диаметър 33 метра – 75 метра.

За щастие, шансовете за сблъсък на астероид с нашата планета са изключително ниски, въпреки това НАСА не е отписала шансовете за стълкновение на астероиди в близко бъдеще.

Откриването на  около 30 нови „почти земни обекти“ (NEO) всяка седмица, а в началото на 2019 г. общо над 19 000 обекта също е част от ежедневието на НАСА.

Превод и редакция: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама