Демократи в лют спор дали жена може да стане президент на САЩ (ВИДЕО)

32

Може ли жена да спечели Белия дом на изборите в САЩ тази година?

Това бе основният спор между прогресивните кандидати Елизабет Уорън и Бърни Сандърс по време на дебата на претендентите за номинацията на демократите за изборите през ноември, предава ТВ Европа.

В началото на кампанията Сандърс и Уорън се бяха договорили да не се нападат един друг, но в последните дни напрежението помежду им се увеличи. Сандърс категорично отрече да е правил такова изказване – нещо, което Уорън твърди, че се е случило на частна среща през 2018 г.

Бърни Сандърс – сенатор от Върмонт и претендент за номинацията на Демократическата партия за президент:

„Не съм казвал това! Не искам губя времето на телевизионните зрители, защото точно това искат Доналд Тръмп и вероятно някои медии. Напълно неразбираемо за мен, че бих си помислил, че жена не може да стане президент на Съединените щати. Вижте в ЮТюб едно видео с мен, в което говоря как жена може да стане президент на страната. Всъщност имаше един момент, в който отстъпих, когато инициативен комитет се готвеше да издигне кандидатурата на сенатор Уорън. След като тя отказа да се кандидатира, тогава аз се кандидатирах.“

„Бърни ми е приятел и не съм тук да се карам с него. Но въпросът може ли жена да бъде президент вече е повдигнат и е време да се справим с него“, каза Елизабет Уорън. Този спор бе актуален и през 2016 г, когато Хилъри Клинтън се провали в опита си да стане първата жена държавен глава.

Уорън посочи, че мъжете на сцената са загубили общо 10 вота, докато тя и сенатор Ейми Клобушар са спечелили всички избори, на които са се явявали.

Външната политика бе другият спорен въпрос по време на дебата. Сандърс критикува Джо Байдън, че е подкрепил войната в Ирак през 2002 г и каза, че те и двамата са чули едни и същи аргументи от тогавашния президент Джордж Буш-син, но са стигнали до различни заключения. „Смятах, че лъжат и не им повярвах за секунда. Направих всичко възможно да предотвратя войната. Джо гледаше на нещата по друг начин“, каза Сандърс.

Байдън призна, че е направил „голяма грешка“, но се позова на работата си като вицепрезидент при Барак Обама, за да покаже, че е работил в посока на това да върне американските войници у дома.

Сблъсъкът между Уорън и Сандърс идва на фона на проучвания, които показват, че тя изостава зад него на национално ниво. Първичните избори на партията започват на 3 февруари с гласуване в Айова. Фаворит все още е бившият вицепрезидент Джо Байдън, но надпреварата между него, Сандърс, Уорън и бившият кмет на Саут Бенд Пийт Бутиджеж ще е изключително оспорвана.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама