Българин остана на крачка от номинация за „Оскар“

65

Българинът Тео Ушев бе на крачка от номинация за „Оскар“. Днес Академията изкара списъците за надпреварата на златната статуетка и името на българския аниматор не бе сред обявените имена. 

Ушев участва с късометражния „Физика на тъгата“ по книгата на Георги Господинов и бе включен в така наречените „кратки списъци“, като от всички кандидати бяха избрани едва 10, които да продължат напред.

 


Тео Ушев за трети път влиза в краткия списък на наградите „Оскар“. С „Дневниците на Липсет“ той така и не получава номинация, но както всички помним „Сляпата Вайша“ влиза в номинациите за престижните награди.

В категорията влизат: Dcera (Daughter), Hair Love, Kitbull, Memorable и Sister. Номинациите бяха обявени от актьорите Иса Рей и Джон Чо.

„Физика на тъгата“ е най-амбициозният проект на Ушев до сега. За създаването му аниматорът – режисьор отделя цели 8 години. По същото време той е ангажиран и със „Сляпата Вайша“.

За филма си Ушев споделя, че му прилича на „капсула на времето“, за поколението, което още търси своята идентичност.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама