Иран посочи причината за сваления украински самолет

98

Властите в Иран съобщиха, че причина за катастрофиралия украински самолет край столицата Техеран е „човешка грешка“.

В изявление се казва, че въоръжените сили на страната „непреднамерено“ са свалили самолета, прелетял до чувствителна зона, принадлежаща на Иранската революционна гвардия, пише Би Би Си, цитирано от bTV Новините.
При инцидента загинаха всички 176 души на борда.
В „Туитър“ иранският външен министър Мохамед Зариф заяви, че част от вината за авиокатастрофата в „кризисен момент“ е „американският авантюризъм“.

Президентът на страната Хасан Рухани заяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че Иран дълбоко съжалява за допуснатата катастрофална грешка. Той обеща да привлече към отговорност виновните за свалянето на украинския самолет.


Първоначално Техеран отричаше негова ракета да е свалил Боинга в сряда. Напрежението обаче се покачи, след като САЩ и Канада (голяма част от пътниците са били с канадски паспорти), цитирайки разузнаването, се обединиха около позицията, че именно Иран е отговорен за инцидента, вероятно неумишлено.
Катастрофата с украинския самолет дойде часове, след като Иран изстреля ракети по две американски военни бази в Ирак.
Някои американски медии спекулират че иранските въоръжени сили са сбъркали пътническия самолет с военен в момент в който Иран се подготвяше за ответен удар срещу САЩ заради смъртта на генерал Касем Сулеймани.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама