Максимум 8 г. затвор за министъра и още 72 часа арест

84

Действията по разследването са във връзка с образувано досъдебно производство за безстопанственост от длъжностни лица, съобщават от „Blitz.bg“.

В хода на разследването е установено, че водният ресурс в язовир „Студена” е намалял до т.нар. мъртъв обем на язовира. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева. „Язовирът е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ. Нивото се наблюдава от ВиК-Перник.

Същото редовно е докладвало на министъра, община Перник и областната администрация за намаляващите количества вода. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал съответните графици”, поясни Милева. „Установено е, че министърът, в разрез със закона, е разрешавал водоползване от язовир „Студена” за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е уведомяван, че нивото на водата намалява”, заяви тя.

„От 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 е издавал разрешително за промишлено водоползване на определени дружества в пъти по-големи. Умишлено не е положил грижи за стопанисването на язовира, което е довело до щети, изразяващи се изразходването на милиони литри вода, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите”, каза още тя. Министър Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, обобщи Милева.

По думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, наказателното производство е образувано преди месец. Ходът на разследването е в няколко направления. Събрани са над 48 тона доказателства. „Има виновно извършено престъпно деяние. Наказанието за това е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Димов е привлечен е като обвиняем като длъжностно лице за престъпление – умишлена безстопанственост. Въпреки че системно е уведомяван за намаляващия обем, е продължавал да подава едни и същи количества към 2 дружества. Обемите, които са давани – 280 млн. кубични метра на едното и около 1000 млн. кубични метра за другото. Не е изпълнил правомощията, които има по закон. Той има правомощие и задължение да измени графика и дори да прекрати разрешителните за водоползване при нужда. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал такива количества, в язовира щеше да има над 7 млн. кубични метра вода и нямаше да се стигне до воден режим”, поясни Кънев. От думите му стана ясно още, че Димов е задържан за 72 часа. Ще бъде поискано постоянното му задържане.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама