Мъж не можа да влезе в банката с инвалидна количка и ѝм го върна

blank
Снимката е илюстративна

Чрез Окръжния съд в Благоевград 84-годишен мъж от благоевградското село Селище, е осъдил банка по Закона за защита от дискриминация, съобщиха от съда.

Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение, пише darik. През 2017 година мъжът, придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит.

Той избрал да отиде в съответната банка в заради добрите лихви, но множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал „втора ръка“ човек и решил да съди банката за 4800 лева, посочват от Окръжния съд.

На 8 януари, Окръжен съд-Благоевград на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация е осъдил банката да заплати на ищеца сумата от две хиляди лева, заедно със законната лихва върху нея.

Банката е осъдена и на основание друг член от Закона за защита от дискриминация, а именно – да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в Благоевград, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама