Президентът Радев предложи да се учим от Тръмп

76

Аз не водя война с никого, подчерта президентът. Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов.

Това каза президентът Румен Радев в предаването „Годината на Дарик радио“.

Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния – какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %… Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три… Тази политика, която води правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци, отбеляза Румен Радев.

България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща, коментира държавният глава.

Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“ (Америка на първо място – б.р.). Ние трябва да се учим от президента Тръмп, каза още Румен Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

Какво каза Радев за местните избори

Радев коментира изборите, които се проведоха в страната ни тази година. „Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори“, каза още той.

„Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини – 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, добави държаният глава.

За промените в Конституцията

Румен Радев потвърди, че ще предложи промени в Конституцията.

Държавният глава инициира дискусии за промени в основния закон, които започнаха през изтичащата седмица. Трябва да има промяна, която да засегне и Конституцията, посочи Румен Радев преди два дни след консултации с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

На въпрос на Дарик какво точно ще поиска да се промени, президентът даде за пример индивидуалната конституционна жалба. Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

Това е един от факторите за гражданско общество, подчерта държавният глава и допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

За охраната на държавниците

Президентът коментира и проблемите около НСО, които в последно време са във фокуса на общественото внимание. Той подчерта че привидно ръководи службата, но тя всъщност оперативно се управлява от други. Радев каза ясно, че ако от него зависи решението – Пеевски и Доган няма да имат охрана от НСО.

Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата, коментира Румен Радев.

Президентът каза, че за него думата на на 2019 година е „безветрие“, а думата на следващата 2020 година ще е „отговорност“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама