Европарламентът обяви извънредна ситуация заради климата

72

Ситуацията с промените на климата е толкова сериозна, че изисква възможно най-спешни мерки.

С тази теза вече са съгласни не само учените, но и евродепутатите. Европейският парламент обяви, че въвежда извънредно положение по отношение на климата и призова всички страни от ЕС да се ангажират с прекратяване изхвърлянето на парникови газове до 2050 година. Решението бе прието от повечето депутати на европарламента: 449 от тях гласуваха „За“, 225 – „Против“ и 19 са се въздържали.

Интересно е, че дискусията на тази тема раздели мненията на най-голямата парламентарна група на ЕС – дясноцентристката Европейска народна партия. Почти всички членове на ЕНП поддържат спешните мерки за борба с климатичните промени, но считат за неудачен израза „извънредно положение“. Според мнението на голяма част на ЕНП този термин предизвиква асоциации със законите от нацистките времена и подразбира ограничаване на демокрацията и свободата на словото. Вместо това те предпочитат да се говори за необходимостта от вземане на неотложни мерки.

Евроскептиците, включително членовете на британската партия Brexit, реформистите и по-голямата част от консерваторите бяха против това предложение, но бяха малцинство. Болшинството бе съставено от ЕНП, либералите, социалистите, зелените и крайно левите, които поддържаха тази инициатива. Според представителите на „зелените“, противниците на това предложение „просто не разбират сериозността на ситуацията“.

В рамките на отделно гласуване Европарламентът подкрепи и резолюцията, в която се отбелязва, че днешните климатични задължения на страните от ЕС не съответстват на целите на Парижкото споразумение и до края на тази година държавите членки в този блок трябва да разработят по-ясни, по-детайлни и по-значими планове по намаляването на вредните емисии, като особено голямо внимание трябва да се обърне на авиацията и корабоплаването.

И още, депутатите гласуваха за по-твърдо ограничаване на емисиите от страна на държавите в Европейския съюз – вместо 40% както бе досега, според новата резолюция, до 2030 година съкращението на вредните емисии трябва да достигне 55%. Гласувано бе и допълнително финансиране, необходимо за осъществяването на европейските инициативи за промените в климата. Освен това, в приетото постановление се указва, че европейските страни трябва най-малко два пъти да увеличат своите вноски в климатичния фонд на ООН. Към днешен ден финансирането от развитите страни е недостатъчно, за да се постигне заявената цел и към края на 2020 година в този фонд да бъдат събрани 100 милиарда долара.

Екоактивистите приветстваха решението на Европарламента, но заявиха, че засега то не е подкрепено с каквито и да било реални действия. Те призоваха политиците да засилят борбата с климатичните промени в реалността, а не само на думи.

Според учените, шансовете да се избегне екологичната катастрофа с всяка изминала година стават все по-малки. Докато през 2010 година бе необходимо парниковите газове да се намаляват с 3,3%, днес се налага всяка година тяхното количество да бъде намалявано с 15,5%.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама