Какви ще са параметрите на бюджет 2020?

50
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди на заседание в МС параметрите на Бюджет 2020. Заложените средства бяха представени от финансовия министър Владислав Горанов.
За следващата година кабинетът залага на ръст на икономиката с 3,4%. Прогнозният Брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 126,7 млрд. лева, през 2021 г. – 134,9 млрд. , 2022 г. – 143,3 лв.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че подкрепят разчетите за Бюджет 2020. Като недостатък той отчете, че липсват политики за демографско развитие, увеличение на капиталовите разходи в образованието за ремонти и нови общежития, за спортни зали и стипендии за специалности с очакван недостиг на пазара на труда.
Димитър Бранков от БСК заяви, че също подкрепят бюджета. Не подкрепят обаче заложения ръст на минималната заплата.
Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че добра тенденция е да не се променят корпоративните данъци. Добра мярка също е минималната работна заплата да се определя на ниво сектори. Не са разгледани обаче мерки за редуциране на неефективните държавни разходи.
Председателят на Палатата предложи министерствата да не извършват разходи в нереформирани сектори. Такъв е железниците, които без реформи ще получат пари от концесията на летище София.

 

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама