24 млн. евро за картина, висяща над котлон в кухнята на французойка (ВИДЕО)

69

Десетки милиони евро бяха платени за картина, намерена в дома на възрастна французойка.

Произведението, което е на повече от 700 години, висяло над котлон в кухнята на жена от град Компиен, предава NOVA.

Запознат с изкуството човек видял картината и посъветвал жената да й направи оценка от експерт. Оказало се, че това е изгубен шедьовър на италианския художник Чимабуе, живял и творил през 13 век във Флоренция. Очакванията бяха картината да бъде продадена за 6 млн. евро, но на търга в неделя анонимен купувач от Франция даде за нея цели 24 милиона.

Творбата „Презреният Христос“ с размери 25,8 см на 20,3 см е нарисувана върху пано от топола и вероятно е била част от диптих от 1280 г. Той включвал 8 подобни пана със сходни размери, които изобразяват сцени от Страстите Христови. Едно от тях е в Националната галерия в Лондон, а друго е в музея „Фрик“ в Ню Йорк.

„Невероятен творец, уникално произведение! Ако искате картина на Чимабуе през 2019 г., това беше единственият вариант, така че знаехме за потенциала на картината да достигне 10 или 12 милиона. Накрая достигнахме 24 180 000, а не можехме и да мечтаем за това“, каза директорът на аукционна къща Доминик Льо Коен.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама