От ЧЕЗ гневни за спряната сделка, обмислят иск срещу България

40

Чешката енергийна група ЧЕЗ обмисля иск в международен арбитраж срещу България, след като в четвъртък Комисията за защита на конкуренцията блокира продажбата на българските им активи.

Централата в Прага е изразила остра позиция, в която подчертават, че българската държава блокира продажбата за втори път. От ЧЕЗ допълват, че кандидат купувачът „Еврохолд“ е уважаван международен инвеститор, а завършването на сделката в такава „непредсказуема среда е голямо предизвикателство“. Компанията е готова да използва всички законни средства срещу решението и дори да подаде иск в международен арбитраж, пише banker.bg.

„Еврохолд“ е призната международна компания с рейтинг на Fitch. Това е най-голямата българска публично търгувана компания, акциите й се търгуват на Софийската и Варшавската фондова борси, емитира облигации на Ирландската фондова борса в Дъблин и подлежи на редовен контрол от страна на надзорниците на финансовите пазари. Въпреки това българската държава блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път, въпреки факта, че „Еврохолд“ е уважаван международен инвеститор и все още не е активен в енергийния сектор. Завършването на продажбата на български активи в такава непредсказуема среда е голямо предизвикателство.

Следователно ЧЕЗ е готова да използва всички законни средства за защита и прилагане на нашите права. Ще планираме следващите си стъпки, когато се запознаем напълно с обосновката на решението на Българското антимонополно ведомство. Ще разгледаме възможността да използваме правни средства срещу решението на антитръстовия орган или да подадем иск в международен инвестиционен арбитраж. През целия процес на продажба ЧЕЗ продължи да управлява правилно своите компании, инвестира в развитието на българската дистрибуторска мрежа и провежда дейности за подкрепа на местните общности в рамките на корпоративната социална отговорност. Нищо от това няма да бъде засегнато от решението на антитръстовия орган“, гласи позицията на чешката група.

КЗК блокира сделката със следния основен мотив: „Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари“.

Решението на антимонополистите може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област в 14-дневен срок.

ЧЕЗ вече води едно арбитражно дело срещу България във Вашингтон. Компанията има претенции за 600 млн. евро заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Последната информация е, че през февруари е даден ход на делото и по него е бил конституиран тричленният състав на арбитрите. Следва представянето на доказателствата и възраженията от страните. Арбитрите на свой ред трябва преценят дали искът на ЧЕЗ не е под юрисдикцията на съда и дали за него има правно основание.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама