Как да гласуваме на Местни избори 2019 (ВИДЕО)

43

За Местни избори 2019 гласуваме с три бюлетини – за общински съветници, за кмет на община и кметове на кметства.

Изключение са градовете София, Пловдив и Варна, където бюлетините ще са четири, тъй като ще се избира и кмет на район, предава „Канал 3“.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. В долния ъгъл на бюлетината е отпечатан 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето на двата печата.


Гласът на избирателите ще бъде признат за действителен само ако изборът им е отбелязан коректно. За целта се гласува задължително със син химикал и знак „хикс“ (Х) или „ве“ (V) пред името на съответния кандидат. А за да бъде запазена тайната на вота, избирателите трябва внимателно да прегънат бюлетините по отбелязаните контури.

При всякакви въпроси около начина на гласуване избирателите могат да се обръщат към членовете на секционните комисии. Ще могат да сигнализират и в случай на нередности.

Общият брой на регистрираните кандидати е над 36 хиляди. Близо 29 хиляди участват в битката за общински съветници. 1254 души ще си оспорват кметските кресла в общините, малко над 5000 за кметове на кметства, а 463-ма са проявилите апетити към поста „кмет на район“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама