Макрон и Меркел се срещат днес, за втори път тази седмица

81

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведат преговори в сряда за втори път тази седмица, за да хармонизират позициите си по въпроси, вариращи от Брекзит до Сирия, преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, информира AFP.

Френският лидер лидер влиза в днувневния форум в Брюксел, докато все още е под впечатлението от отхвърлената кандидатура на Париж за европейски комисар – Силви Гулар.
Твърдото „Не“, което тя получи от евродепутатите заради подозрения в създаване на синекурни длъжности за свои парламентарни асистенти, бе възприето като удар по амбициите на Макрон да увеличи влиянието си в Брюксел.

В сряда френското и германското правителство ще проведат съвместна министерска среща в югозападния френски град Тулуза, за да обсъдят как да продължат напред с някои от европейските проекти, които Макрон подкрепя.

Съветът на министрите е първият, след като двете държави подписаха договор през януари, като се ангажираха за широкообхватно сътрудничество в области като външната политика, отбраната и енергетиката.

Във видеокаст Меркел каза, че тя и Макрон искат да пристигнат в Брюксел с „общи позиции, доколкото това е възможно“.

След вечеря с Меркел в Париж в неделя, Макрон предупреди, че Европа не може „да си позволи лукса на дребните кавги“, в „притеснително“ време за международния ред.
По-късно в сряда към тях ще се присъедини бъдещият председател на европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Визитата на Фон дер Лайен – също втората й във Франция в рамките на една седмица – е част от дипломатическата кампания на Макрон, който прие и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Париж в понеделник.

Очаква се френският лидер да използва министерската среща в Тулуза за да пресира Германия за по-близки връзки в сферата на отбраната и индустрията. Освен това е предвидено двамата лидери да посетят завода на „Еъбъс“ в града.
По думите на Меркел, двете правителства ще обсъдят плановете на Париж и Берлин за разработване на европейски боен танк и изтребител.
Източници от Елисейския дворец разкриха, че двете държави ще се опитат да изготвят общи правила за износа на оръжие – тема, която е причина за търкания между Германия и Франция, като Париж миналата година не пожела да се отзове на призива на Берлин за спиране на износа на оръжие в Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Макрон и Меркел също се очаква да обсъдят състава на входящата Европейска комисия след отхвърлянето на Гулар както и унгарския и румънския кандидати.
Помощник на френския държавен глава заяви във вторник, че Макрон няма да обявява нов кандидат, докато не е сигурен в подкрепата на грипите в Европейския парламент, които гласуваха срещу Гулар.
Очаква се по време на преговорите в сряда в Тулуза и срещата на върха на ЕС в Брюксел да доминират темите за офанзивата на Турция в Северна Сирия и предварителния напредък, постигнат в преговорите между ЕС и Великобритания относно ревизирана сделка за Брекзит.
Лидерите на ЕС осъдиха операцията на Турция срещу кюрдските формирования. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви пред парламента във вторник, че решението на САЩ да изтеглят войските си от Северна Сирия е било „зелен флаг“ за провеждане на турска операция и подчерта нуждата от „европейски суверенитет“ и „европейска стратегическа автономия“.

За разлика от тива за Брекзит в Париж витае дух на умерен оптимизъм, като съветник на Макрон дори приветства „позитивния моментум“ в преговорите за ново споразумение за излизането на Великобитания от ЕС.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама