Есен без настинка: полезни съвети

52

Есента е време за разходки в паркове, топли шалове, вкусен чай и спокойни уютни вечери. За да предотвратите настинки или грип през този вълшебен период, следвайте тези прости препоръки – и бъдете здрави!

Ваксинирайте се

Сериозно, нищо по-ефективно от ваксинацията за предотвратяване на вирусни заболявания все още не е изобретено. Това важи особено за възрастните хора: при възрастните хора вероятността настинката или грипът да доведат до развитие на сериозни усложнения е много по-голяма. Но ако все още не сте в тази възрастова група, все още не трябва да пренебрегвате ваксината: вероятността да се разболеете, след като тя е намалена с почти порядък.

Мийте ръцете си по-често

Не само преди хранене, но и след всяко посещение на многолюдни места (например градски транспорт), както и след физически контакт – например ръкостискане. В допълнение, вирусите могат да се намират по дръжките на вратите, мобилните телефони, компютърните клавиатури и, разбира се, на парите. Затова през зимата и есента си струва да миете ръцете по-често.

Не яжте на работното място

Колкото и да бързате и колкото и да е натоварен работният ви ден, не се изкушавайте да закусите точно на работното място. Освен ако не работите в изолирана стая, в която никой не влиза през работния ден, разбира се. Само си представете колко микроби и вируси се настаняват на работните ви повърхности през деня! И всички те с удоволствие ще се преместят първо на вашия обяд, а след това и във вашето тяло. Сигурни ли сте, че сте готови да поемете този риск?

Движете се на открито повече

Активният начин на живот винаги е от полза, но особено през сезона на грип и настинка. Редовните физически упражнения не само ни помагат да останем във форма, но и укрепваме имунната система, помагайки й да издържа на външни заплахи. Така есента е времето да започнете да ходите преди и след работа, както и да правите кратки почивки за „производствена гимнастика“.
Избършете повърхностите с дезинфектант

Ако работите в офис, избършете дръжките на вратите, работните плотове, вратите и други места, които прекалено много хора докосват през деня, с дезинфектант или поне алкохолни кърпички. Няколко секунди, които отделяте за почистване, в крайна сметка могат да ви поддържат здрави.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама