Продават ни баница със сирене, но без него

104

От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично.

Това съобщават след изследванията за химичен анализ в акредитирана лаборатория от Активни потребители.

Изследваните 15 проби банички са закупувани от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал. Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория. Методите за изпитване са описани в края на публикацията и в приложената фигура.

Сирене или извара

Класическото бяло саламурено сирене се прави чрез пресичане на белтъка казеин в млякото и последващо зреене. Останалата от сиренето суроватка съдържа по-леки белтъци наречени лактоглобулини. От суроватка посредством термична обработка се получава извара. Това е краткото обяснение на технологията за получаване на сирене и извара, което осветлява различния състав на белтъците в тях. В сиренето се съдържа предимно казеин, а в изварата лактоглобулини. Този факт ние използвахме за да идентифицираме пълнежа на баничките.

От закупените 15 проби банички със сирене в една просто не открихме пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци наречен SDS–PAGE (виж фигурата). Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Дотук на определението „баница със сирене“ не отговарят 5 от 14 тествани проби или това са 35,7% несъответствие.

Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности. Това е директно нарушение на българското и европейското законодателство, по-конкретно Регламент 1169, което би трябвало да подлежи на административна санкция. Доколкото ни е известно досега няма български производител или търговец наказан за такова провинение.

Анализът на „сиренето“ разкрива палма

След първият етап на изследването са останали 11 проби банички в които пълнежа притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показаха изненадващ резултат. Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама