Православната църква почита св. свщмчк Дионисий Ареопагит

89

На 3 октомври Православната църква почита св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит. Името Денис означава „Прослава деня и светлината“.

Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във вярата от апостол Павел. Един от първенците на атинския съд-ареопаг, и като се покръстил, проповядвал Христовата вяра.

Заедно с апостолите отишъл в Иерусалим за погребението на Богородица. После бил на проповед в Галия, Франция – в Париж. С двама свои ученици бил посечен в 96 година при император Дометиан.

Св. Дионисий Ареопагит повярвал в Христа след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в Атинския Ареопаг.

Според Свещеното предание, след обръщането си св. Дионисий станал един от най-близките сподвижници на ап. Павел и първи епископ на Атина. По-късно бил изпратен от св. папа Климент да оглавява мисията в Галия, където и загинал.

Средновековната традиция приписвала на св. Дионисий редица мистико-догматически съчинения („За Божиите имена“, „За небесната йерархия“, „За църковната йерархия“ и др.) и някои послания („За Успението на Божията майка“, „За смъртта на ап. Петра“ и др.). За първи път за тези съчинения се споменава едва в началото на VI век, когато по всяка вероятност те са били създадени. Схващанията, изразени в тях, са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад и те до ден днешен са теми на оживени дискусии.

Имен ден празнуват Денис, Денислав и Денислава.

По материали от pravoslavieto.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама