Ужасяващи разкрития: Проговори пациент на доктора с 57 000 лв. заплата (ВИДЕО)

76

Д-р Петър Лазов няма да може да практикува длъжността си до приключването на разследването на прокуратурата и проверките на всички контролни органи.

Десетки пациенти са се свързали с NOVA след излъченото разследване на Васил Иванов, който разкри как лекарят от държавната болница в Пазарджик слага стентове на напълно здрави хора и получава 57 хиляди лева заплата. Един от пациентите разказва, че е бил на косъм от смъртта. Кардиологът му е поставил стент без негово знание и без това да е нужно, а освен това го е поставил накриво и се е наложило повторно влизане в болница.

„През април 2017 г. имах високо кръвно налягане и реших да потърся кардиолог, за да направи изследвания. Попаднах на д-р Лазов. Той ме попита дали имам болки в гърдите, аз му отговорих, че нямам болки. Пита ме дали се изпотявам, аз му казах, че не се изпотявам. Тогава ми каза, че трябва да се направи коронарография. На следващия ден ми направи такава и без да ме пита ми е сложил накриво стент. Докато го слагаше 7-8 пъти се опита. Той направи още 1-2 проби, а след това каза, че не могат да станат нещата, защото кръвоносните съдове били много широки. Аз бях в стресово положение. След това ми каза, че ще ме пратят на байпас в София, в частна болница”, разказа за NOVA възрастен мъж, потърпевш от действията на хирурга.

След посещението си при д-р Лазов той се обадил на дъщеря му и с частна линейка е транспортиран до Правителствена болница. Там отново му е направена коронарография, а след това са му наместили стента. По-късно лекуващият лекар му казал, че въобще не е било необходимо да му бъде поставен такъв. Впоследствие станало ясно, че животът му е бил на косъм при транспортирането от Пазарджик до София.

„Възмутен съм безкрайно много. Ако има правосъдие, този човек трябва да бъде осъден”, каза пациентът.

„В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента.

В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди“, написа във „Фейсбук“ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и допълва: „Тоест имаме 36000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама