Тълпата не е над закона. Изборът на главен прокурор по конституция не е право на гражданите

130

Изборът на главен прокурор неслучайно не е право на гражданите, а е избор на системата.

В чл. 117, ал. 2 от Конституцията се казва ясно:  „Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона“.

Понеже много се изписа и изговори по темата, ще си позволя да дам своята позиция. Не може и не е редно тълпата да избира личността на главния прокурор. Даже е противоконституционно да се меси в делата на независимата съдебна система.

Това е системен избор, който е конституиран, за да не може да има външни обществени влияния, а да е експертен и вътрешен за системата.

Непротивоконституциоснователствувайте! Не подменяйте системата с тази на масата. Гражданите имат право да избират политици. Политиците да приемат закони, а законите да се изпълняват от властта (в съдебна). Това са устои на демокрацията. Нека да не се превръщаме в тълпокрация, контролирана от незнайно какви интереси (служби, олигарси и такива, които даже не мога да се сетя).

Гешев е избор на системата и щом тя го одобрява, това е главният прокурор на Република България, а не главният прокурор на улицата.

Автор; Георги Костов

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама