Най-голямото летище в света отваря врати (СНИМКИ)

62

Международното летище в Пекин Daxing ще обслужи първите си търговски полети тази седмица. Когато достигне пълния си капацитет, се очаква то да се превърне в най-голямото летище в света.
China Southern – една от основните авиокомпании, опериращи на летището, се очаква да го открие с първи полет на Airbus А380 днес – 20 септември, според китайските държавни медии.


Строежът на аеропорта беше завършен още през юни, но летището премина окончателна проверка едва на 15 септември, съобщават световните медии, цитирани от profit.bg.
Проектирано от Заха Хадид, то е с площ над 700 000 квадратни метра. Местните медии го наричат „морската звезда“ заради приликата му с това животно.

Летището ще включва отделни зони за пътници, отправящи се на вътрешни и международни пътувания. Очаква се то да се превърне в най-голямото в света по отношение на разгърната площ.
Но въпреки големите си размери, Beijing Daxing е е проектирано да сведе до минимум времето, за което пътниците се придвижват до гейта си.
Според CNN на пътуващите няма да им отнема повече от осем минути да стигнат от контролно-пропускателния пункт до най-отдалечения гейт.

Beijing Daxing ще бъде в състояние да обслужи повече от 100 милиона пътници годишно, след като е напълно работещо. Но ще са необходими поне няколко години, за да се постигне този капацитет.
Очаква се летището да се похвали и с някои високотехнологични функции. Роботи за обслужване на клиенти ще бродят по терминала и ще предоставят на пътниците актуализации за състоянието на полета им.
Управата на аеропорта се надява той да се превърне в транспортен възел, обслужван от високоскоростна железопътна линия.
Експресните влакове ще водят пътниците от летището до центъра на града за по-малко от 20 минути.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Beijing’s New Daxing International Airport – It’s seriously impressive!✈️ #britishairways #ba #ba100 #beijing #beijingdaxinginternationalairport #daxing #pkx #china

Публикация, споделена от Nirujan 👊🏽 (@niv0711) на

Очаква се до пролетта на 2020 г. Beijing Daxing да обслужва 112 дестинации по целия свят.
Китай е един от най-бързо развиващите се пазари за пътувания в света. От 20-те най-бързо растящи летища на планетата, 11 се намират в страната.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама