Двама френски министри ще градят база за доверие с Русия

30

Френският външен министър и министърът на въоръжените сили ще се опитат утре в Москва да изградят база за „доверие“ с Русия, без да проявяват „наивност“, включително що се отнася до украинския конфликт. Това заяви днес първият дипломат на Франция Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от АФП.

„Президентът Еманюел Макрон изрази желание да се опитаме да преминем от кажи-речи пълно недоверие към известно доверие. Тъкмо това ще се опитаме да направим с министъра на въоръжените сили Флоранс Парли утре в Москва“, обясни Льо Дриан в радиопредаване.

Двамата министри ще преговарят с колегите си във формат „2 + 2“ в рамките на междуправителствен диалог – за пръв път, откакто Москва анексира Крим през 2014 г., което отново потопи света в атмосферата на Студената война.

„Знаем, че това ще трае дълго. Заминаваме там без наивност“, подчерта външният министър, запитан за тревогата от подобна стъпка сред партньорите на Франция – от САЩ до източноевропейските страни.

Шефът на Пентагона Марк Еспър предупреди вчера при посещение в Париж за пагубното влияние на Русия върху европейския континент, целящо да отслаби НАТО. „Известни са нашите разногласия с Русия, но може би ще успеем да рестартираме някои споразумения, борбата с тероризма, сътрудничеството в космоса, засилването на икономическите връзки, засилването на връзките между гражданските общества, съвместното управление на кризи“, скицира намеренията Жан-Ив Льо Дриан.

Ще бъдат естествено засегнати и кризите в Украйна, Либия, Сирия, ядрената програма на Иран и големите стратегически предизвикателства с оглед ситуацията около договорите за контрол над въоръженията.

В Украйна според мен има възможност, отворена врата, за да започне напредък към уреждане на конфликта“, изтъкна Льо Дриан, след като вчера 70 затворници бяха разменени между Киев и Москва. Но подчерта, че засега не става и дума за вдигане на санкциите срещу Москва.

„Процесът от Минск, в нормандски формат, що се отнася до осъществяването му, трябва да напредне, за да има възможност за стабилизиране в Украйна, тогава санкциите ще може постепенно да бъдат преразгледани, но за момента не сме стигнали до това“, увери той.
Източник: Novini.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама