Русия ще бъде страна партньор на Международния технически панаир

23

Русия ще бъде страна партньор на Международния технически панаир. Официално потвърждение от руското правителство бе получено в Международен панаир Пловдив, който е организатор на деловия форум.
Почетното участие на Руската федерация ще се състои след поредицата срещи на високо държавно ниво през последните месеци, за да конкретизира възможностите за активизиране на икономическите отношения между двете държави. Стокообменът между тях възлиза на около 3.5 милиарда долара през миналата година. Над 3.3 млрд. долара са руските инвестиции в България, а българските в Русия – повече от 87 млн. долара.
Русия е на четвърто място сред търговските партньори на Европейския съюз, стокооборотът нараства, а това ще се отрази позитивно и на обмена с България, коментират експерти. Националният статистически институт вече отчете ръст от 6.8% на българския износ за Русия и от 28.1% на вноса у нас през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата.
На фона на тази благоприятна тенденция се очаква представянето на Руската федерация като страна партньор на Есенния панаир в Пловдив да доведе до реални стъпки в областта на търговията, инвестициите, технологиите и високотехнологичните продукти. По традиция руски компании, университети и научни институти показват на изложението върхови разработки, които предизвикват голям интерес сред специалистите. Това дава начало на много съвместни проекти, както стана при предишното почетно участие през 2011 година.
Тогава се включиха водещи фирми от машиностроенето, химията, енергетиката, електротехниката, електрониката, автоматиката, транспорта, приборостроенето и други браншове, министерства и висши учебни заведения. Те презентираха иновации в нанотехнологиите, оптиката, информационните технологии, енергетиката, екологията. Започнаха преговори за създаването на смесени предприятия у нас, както след Деня на Русия на ЕСЕН 2009. Продължение на осъществените контакти беше срещата за развитие на транспортните връзки между двете държави в Международен панаир Пловдив през март 2010 година. Тя бе организирана под патронажа на Почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов.
Тенденцията за активизиране на бизнес отношенията ще продължи на Международния технически панаир през тази година, тъй като Русия отново е страна партньор. Той ще се проведе от 23 до 28 септември с участието на близо 700 изложители от цял свят. Те ще демонстрират новости от строителството, електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, енергетиката, екологията, химическата промишленост, автомобилната индустрия и транспорта в рамките на пет специализирани изложби. Очакват се също официални участия от Беларус, Северна Македония, Сирия и други страни, а също – на Българо-скандинавската търговска камара, обединяваща фирми от България, Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама