Това ще бъде основна тема и на разговора му с Дмитрий Медведев в понеделник

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Туркменистан. В неделя той се срещна с външния министър на страната Рашид Мередов, а основна тема на разговора между тях е бил преносът на туркменския газ до хъб „Балкан”.

Това ще бъде и основна тема на разговора на Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев в понеделник.

„Целта е да намерим решение за нашия газов хъб „Балкан“. В понеделник по време на срещата с Медведев ще говорим дали не може да се направят суапови сделки, тъй като към днешна дата всички тръби от Туркменистан минават през Русия. Вече имаме компании за по 120-130 милиона лева в Туркменистан, които имат сключени сделки в строителството”, посочи премиерът.

„Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод,  но петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин”, коментира премиерът. Борисов посочи, че страната ни има интерес да инвестира в Туркменистан.

Премиерът коментира и очакваните инвестиции у нас от Южна Корея. „България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея като „Фолксваген” и „Хюндай”, добави той.

„Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1.5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници”, посочи българският премиер.

Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо- туркменистанския бизнес форум. Той е част от официалната делегация, начело на която е премиерът Бойко Борисов.

Борисов и президентът на Азербайджан обсъдиха енергийното сътрудничество

„Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Българският министър-председател акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на територията на България.

Министър-председателят Борисов изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов посочи инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер поздрави Бердимухамедов за инициативата за провеждане и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов отправи покана към президента на Туркменистан да посети България.

Започна Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркемнистанска комисия за икономическо сътрудничество. От българска страна съпредседател на заседанието е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Преди това министър Аврамова проведе среща на четири очи с министъра на търговията и външноикономическите отношения на Туркменистан Амандурди Ишанов, който ще ръководи сесията на Комисията от страна на домакините.