9 C
София
неделя, май 5, 2024
Начало Свят Борисов преговаря за пренос на газ от Туркменистан до Балканския хъб

Борисов преговаря за пренос на газ от Туркменистан до Балканския хъб

51
Това ще бъде основна тема и на разговора му с Дмитрий Медведев в понеделник

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Туркменистан. В неделя той се срещна с външния министър на страната Рашид Мередов, а основна тема на разговора между тях е бил преносът на туркменския газ до хъб „Балкан”.

Това ще бъде и основна тема на разговора на Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев в понеделник.

„Целта е да намерим решение за нашия газов хъб „Балкан“. В понеделник по време на срещата с Медведев ще говорим дали не може да се направят суапови сделки, тъй като към днешна дата всички тръби от Туркменистан минават през Русия. Вече имаме компании за по 120-130 милиона лева в Туркменистан, които имат сключени сделки в строителството”, посочи премиерът.

„Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод,  но петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин”, коментира премиерът. Борисов посочи, че страната ни има интерес да инвестира в Туркменистан.

Премиерът коментира и очакваните инвестиции у нас от Южна Корея. „България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея като „Фолксваген” и „Хюндай”, добави той.

„Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1.5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници”, посочи българският премиер.

Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо- туркменистанския бизнес форум. Той е част от официалната делегация, начело на която е премиерът Бойко Борисов.

Борисов и президентът на Азербайджан обсъдиха енергийното сътрудничество

„Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Българският министър-председател акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на територията на България.

Министър-председателят Борисов изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов посочи инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер поздрави Бердимухамедов за инициативата за провеждане и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов отправи покана към президента на Туркменистан да посети България.

Започна Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркемнистанска комисия за икономическо сътрудничество. От българска страна съпредседател на заседанието е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Преди това министър Аврамова проведе среща на четири очи с министъра на търговията и външноикономическите отношения на Туркменистан Амандурди Ишанов, който ще ръководи сесията на Комисията от страна на домакините.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама