Сутрешни ритуали за страхотен ден

180

Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни, а времето ту се ниже прекалено бавно и тягостно, ту препуска толкова бързо, че не ни оставя дъх да си поемем от надбягвания с графиците и часовника. Организираме се трудно и още по-трудно следваме собствената си организация.

Ето защо ни е нужен един хубав и бодър старт на деня, който в ежедневието си много често, съзнателно или не, пренебрегваме. Преди да се гмурнем в дълбините на ангажиментите и грижите си, нека дадем на тялото и психиката си малко време да си отдъхнат и да се настроят на правилната вълна.

За това ще ни помогнат простичките сутрешни ритуали, които обещават да ни заредят подобаващо за целия ден.

Да станем по-рано. Половин час – или дори петнайсет минути. Тези „още пет минутки” , които прекарваме обикновено в полубудно състояние, в очакване будилникът да звънне отново, така или иначе не ни носят никаква отмора, нито наваксват късното ни лягане и раното ни ставане. За сметка на това можем просто да мобилизираме волята си, да станем и да посветим това време на каузата да се почувстваме добре.

Сутрешна гимнастика на път за банята. Няколко прости упражнения – като обикновеното разтягане. Вдишайте въздух и протегнете цялото си тяло в устрем към тавана, сякаш се опитвате да го докоснете с длани, после издишайте и бавно се отпуснете надолу с изпънати колене, докато ръцете ви докоснат земята. Разгрейте врата, раменете, таза. Можете да направите своя собствена комбинация и дори с времето да я усложнявате, така че да се получи истинска физзарядка. Научете се да слушате тялото си и то само ще ви подскаже от какво има нужда.

Душ преди всичко! Нека първото нещо, което правим, да бъде вземането на душ. Не кафето, не сутрешното преглеждане на вестника или социалните мрежи, не закуската. А освежаващия спокоен душ. Заредете се с подходящи ароматични сапуни или дори запалете ароматна свещ в банята. Поглезете себе си.

Да започнем с време за себе си. Да изпием кафето си на спокойствие, без да бързаме, без да мислим за проблемите, които ще решаваме днес, за сметките за плащане и за натоварения си график. Дайте си пет минутки насаме. Сега вече може да минем към вестника, социалните мрежи или любимата книжка. Запомнете, че това за вас е святото време, в което нищо и никой не може да ви притесни. Няма да повярвате колко ще ви се отплати тази почивка по-късно през деня.

Лека закуска. Ако сте свикнали да закусвате обилно, опитайте се да закусвате с по-леки неща – мюсли, пълнозърнест хляб, препечени филийки – и обезателно включете плод в закуската си. Ако пък сте свикнали да не закусвате изобщо, то създайте си този навик, като започнете от една ябълка по пътя към работа. Може да ви изглежда, че само изгладнявате от нея, но истината е, че тя зарежда тялото ви с така необходимата сутрин енергия, дори и понякога да оставя в стомаха ви кратко чувство за прималяване.

Да си пуснем музика докато се приготвяме за работа. Нещо леко, надъхващо и усмихнато, което да ни зарежда с енергия за целия ден.
Усмихнете се на огледалото. Не само веднъж! Всеки път, когато минавате покрай него, подарявайте си най-лъчезарната си усмивка. Доказано е, че гледката на собственото ни усмихнато лице в огледалото ни кара действително да се чувстваме по-щастливи.

Да походим пеша до работа. Ако пък живеете прекалено далече, просто повървете на една спирка разстояние и хванете автобуса от следващата спирка. Вслушайте се в града, поемете дълбоко въздух. Усетете как тялото ви се разкършва и движението ви носи приятен сутрешен приток на ендорфини.

И след като сме се усмихвали на себе си вкъщи, сега е ред и на другите да се почерпят с усмивките ни. Усмихвайте се на минувачите по пътя. На продавачката в кварталния магазин, на всеки срещнат познат и на всеки, който по някакъв начин става част от ежедневието ви. Прекрасен ден, нали? След такова позитивно начало няма съмнение, че най-доброто тепърва предстои.

Източник: Hera.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама