Необичайни признаци за дехидратация

39

Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често състояние, за други е нещо, което твърде рядко изпитват. Като човек, който рядко пие вода или по-точно налага си да пие вода, бях започнала да забелязвам някои не особено приятни чисто физически симптоми, които в последствие се оказаха в резултат на дехидратация. Затова, внимавайте не само в горещините, а и по принцип, особено вие, които вече сте надхвърлили 30те.

Според доклад на СЗО над 70% от населението на Европа и САЩ страда от хронична дехидратация. Това е твърде опасно състояние, тъй като водата съставлява около 60% от телата ни, 85% от мозъка ни и 75% от нашите мускули. Дехидратацията може да повлияе не само на външния ни вид и да състари рано кожата и косата ни, но и да наруши функцията на много части от човешкото тяло, дори да доведе до усещане за апатия и депресия.

Сред най-лесно разпознаваемите признаци на дехидратация са сухотата в устата, рядкото уриниране и тъмножълтият цвят на урината, умората, както и проблемната кожа, която най-вече се характеризира с ранно сбръчкване и сухота. Всеки би забелязал точно тези симптоми и въз основа на водата, която поема, може да си даде сметка, че тя не е достатъчна.

Съществуват обаче по-редки признаци на дехидратация:

Чувство за сухота в очите – от личен опит ще кажа, че напоследък чувствах очите си някак сухи, парещи и напрегнати, не успявах да изляза и за секунди на слънце без очила и доста често след въпросната сухота и напрежение, се появяваше и главоболие. Ако и вие имате подобни симптоми и преди да посетите очен лекар, замислете се отново какво количество течности поглъщате ежедневно. Всъщност, по-точно се замислете за водата, която изпивате, защото понякога, наливайки се с газирани и сладки напитки в горещините, вредим повече на тялото си, вместо да му доставяме качествена хидратация.

Проблеми с храносмилането – без вода е невъзможна работата и на храносмилателната система. При липса на нужното количество вода, перисталтиката нарушава своя естествен ритъм, което може да доведе до запек, киселинен рефлукс или други нарушения в храносмилането.

Болки в ставите и гърба – и с това се сблъсках, поради „ненавистта“ си към водата. Обяснението е много просто- тъй като хрущялите на тялото ни се състоят от близо 80% вода, хидратирането след изпотяване е от особено значение за поддържане на костите и ставите здрави. Водата служи за смазването на ставите с цел защита на тялото по време на големи натоварвания или внезапни движения като падане или загуба на равновесие. А болките в гърба могат да се дължат и на бъбречна инфекция, причинена отново от дехидратация. Факт е, че известно време се чудех защо имам леки болки в гърба, без да имам спомен от настинка или престой на течение. Оказа се, че водата наистина прави чудеса с телата ни.

Постоянен глад – може да ви звучи абсурдно, но ако често ви мъчи глад, е напълно възможно да сте дехидратирани. Обяснението- гладът и жаждата подават сигнали в една и съща част на мозъка, което означава, че следващия път, в който огладнеете час и половина след като сте хапнали, е добре да изпиете чаша вода. Твърде възможно е гладът да си отиде. Всъщност, това е и един от здравословните начини да отслабнете. Ако залъгвате по-често глада с вода, ще си осигурите както сваляне на теглото, така и по-сияен и красив външен вид.

Високо кръвно налягане – дехидратацията не е никак безобидна за кръвта. Точно тя я уврежда, причинявайки по-бавен кръвен поток и по-високо съдържание на натрий в нея.В резултат на това кръвното се покачва, което пък води и до други здравословни проблеми.

Висок холестерол – когато ограничаваме приема на течности, холестеролът има много по-високи нива, отколкото когато сме пили вода. Тук идва време отново да споменем подсладените напитки, които могат да доведат не само до дехидратация, а и до по-високи нива на холестерола.

Чести обриви по кожата – без достатъчно вода, токсините се натрупват по кожата, не могат да бъдат отмити и така се сблъскваме по-често с различни кожни проблеми като акне, псориазис, различни видове екземи. Раните от ухапвания на насекоми също зарастват по-бавно, когато сме дехидратирани. Останалото го знаем- ако искаме да бъдем с по-красива и гладка кожа, без бръчки, до по-късна възраст, е далеч по-важно да се хидратираме повече отвътре, отколкото да купуваме супер скъпи овлажняващи кремове.

Всекидневна умора – имах дни, в които си почивах интензивно и въпреки това накрая на деня се чувствах уморена. Не се изненадвайте от това състояние! Всички знаем, че водата внася кислород в организма. Колкото по-богати на кислород са клетките, толкова по-живи се чувстваме.

Важно: Авторът на тази статия не е медицинско лице. Ако имате каквито и да е притеснения, свързани със здравето, консултирайте се с лекар.

Източник: Hera.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама