Чумата докара бедствено положение и в Свищов

41

Община Свищов обяви бедствено положение заради африканската свинска чума.

Засега извънредното положение ще е до следващия понеделник, като ако дотогава ситуацията продължи а се влошава, срокът ще бъде удължен. Засега единственото място в Свищов, където бе открито огнище та свинска чума е комплексът в село Българско Сливово. Там днес започва умъртвяването на над 17 хил. животни.

В акцията по умъртвяването им ще се включат пожарната, полицията и сили на военните от поделението в съседния град Белене. Днес изтече и срокът даден на стопаните за доброволното умъртвяване на всички прасета с 20-километровите зони от откритите огнища на зараза. В Търновска област това всъщност се отнася до насеени места в 9 от общо 10-те общини на областта. Засега само стопаните от община Елена не са принудени да се разделят с прасетата си, пише Монитор.

Обещанието, че държавата ще даде о 300 лв. компенсация на стопаните за умъртвените от тях прасета изобщо не успокоява хората. Според изчисленията на селските стопани едно прасе 200 кг. ако бъде заклано и продадено на парчета носи не по-малко от 1000 лв. Поради това те определят обещанието на държавата за компенсацията като поредна подигравка с тях и трудът им.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама