Дърводелец, таен милионер, прати 33 души в университет

308

Неизвестно дори за най-близките му приятели, Дейл Шрьодер живял толкова скромно и пестял толкова дълго време, че когато навършил 86 години, състоянието му възлизало на 3 млн. долара.
Дърводелецът от Айова бил обикновен и много трудолюбив човек, разказва неговият приятел Стив Нилсен пред KCCI. Той имаше „дънки за църква и дънки за работа.“
Преди да умре през 2005 г. Шрьодер споделил с Нилсън, за своите 3 млн. долара и за начина, по който иска да ги похарчи. „За малко щях да падна от стола,“ казва Нилсен.
Шрьодер работил като дърводелец в една и съща компания в продължение на 67 години. Той никога не се бил женил и нямал останали живи роднини.
Шрьодер казал на Нилсен, че е израснал в бедност и че така и не получил възможност да учи в университет. Затова искал да помогне на млади хора да продължат образованието си.
Оттогава състоянието на Шрьодер е изпратило 33 души в колеж. Те наричат себе си „Децата на Дейл“ и по-рано този месец се събраха, за да почетат Шрьодер.
Те поемат по различен професионален път, някои от тях са учители, други лекари и терапевти, но общото между тях е, че всичките те израстват в малки градове в Айова, точно като Шрьодер.
Единственото нещо, на което Шрьодер се надявал, било тези, на които той помогнал, след това да помагат на следващото поколение. „Не можете да се отплатите, защото Дейл вече го няма, но можете да си го спомняте и да му подражавате,“ казва Нилсен.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама