Точно в 23:01 часа днес: Наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение

91

Точно 50 години след старта към Луната на мисията „Аполо-11“, на 16 юли нашият естествен спътник ще ни предостави частично затъмнение на големи части от планетата.

Тази нощ, при ясно време, ще наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение, съобщават от Планетариума в Смолян. Лунното затъмнение е частично и ще бъде видимо от много места по света, в това число и България.

Навлизането на Луната в земната сянка – начало на същинското затъмнение е в 23:01 часа българско време. Максималната фаза ще бъде половин час след полунощ, вече 17 юли, а краят на затъмнението от сянката – в 1:59:39 часа и може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.

„Около час и двадесет минути по-късно, Луната ще напусне и земната полусянка. В момента на максимална фаза ще бъде закрита 65% от повърхността на нашия спътник“, коментират още от Планетариума в Смолян.

Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се сдобива с цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си.

                                                      *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама