Бързо, тихо и незабелязано: Точат картите ни с умни устройства (ВИДЕО)

291
Снимка: Pixabay

България е сред лидерите в престъпленията с банкови карти и скиминг устройства.

Според експертът по киберсигурност Любомир Тулев от няколко години са зачестили случаите.

„Източването на карта, която си стои в джоба ви, е възможно от няколко години. В метрото това е честа ситуация“, припомня специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва около 7 000 долара, но не можело да се говори с конкретика. Това стана ясно още от думите му.

„Често пъти такава източваща машина се дава под наем срещу комисиона. Целта е с нея да се направят повече трансакции“, подчерта експертът.

Той обясни, че модата с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели постепенно да направят нещата по-сигурни.

„Решението срещу източване на дебитни и други карти е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Това струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите“, допълва Тулев.

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си. Особено онези, на които пише Update, както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама