Бивш военен живее цял живот с половин мозък

91

Руснак бе признат за чудо на медицината, след като лекари установили, че цял живот е живял с половин мозък. Мъжът е на 60 години, бивш военен е и е баща на две деца, съобщава dailymail.
Пенсионерът не подозирал, че в лявото му полукълбо на черепа е празна кухина. Инженерът е служил в Червената армия, завършил е успешно университет и е създал семейство без никакви здравословни проблеми.
Неврологът д-р Марина Аникина открива този разтърсващ факт по време на компютърна томография на мозъка, след като пациентът е приет в болница след микроинсулт.
„Това е нарушение на кръвообръщението в мозъка. Мъжът имаше проблеми с движението на ръката си и крака“, обяснява лекарят.
Рентгенолозите правят компютърна томография на главата на пациента и остават озадачени, когато откриват, че частта от мозъка на пенсионера, където се предполага, че исхемичната атака се е случила, изобщо не съществува. Вместо лявата част от мозъка на компютърната графика се вижда черно петно. Според лекарите дефектът вероятно се е проявил още по време на ембрионалното развитие на мъжа.
Оказва се, че през целия живот на мъжа, дясната част от мозъка му е изпълнявала всички функции. По принцип лявата страна на мозъка контролира дясната страна на тялото и се справя със задачи, свързани с логиката, например наука и математиката. Не е ясно какво изпълва черната кухина в мозъка му. В подобни редки състояния детето се ражда без част от твърдата тъкан на мозъка и течност запълва мястото ѝ.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама