Намордниците били само за агресивните кучета, не за всички с тегло над 5 кг

61

За малките кучета до пет килограма каишките няма да са задължителни, а намордниците ще са само за агресивните. Това разясни пред журналисти на брифинг в парламента председателят на земеделската комисия Мария Белова.

Поясненията се налагат заради недоразумения в обществото, свързани с гласувани тази седмица на първо четене промени в закона за ветеринарномедицинската дейност.
Белова подчерта, че и досега намордниците са задължителни за агресивните кучета, а самото понятие „агресивни“е дефинирано в закона за ветеринарномедицинската дейност в преходните разпоредби. В същото време и в момента има текстове, които забраняват домашните любимци да бъдат пускани без повод, а агресивните – и без намордник, предава БТА.
С гласуваните тази седмица текстове, предложени от ГЕРБ, се облекчава режимът като само кучетата над пет килограма ще трябва да са с каишка. Те. да се освободят малките кучета, жаргонно наричани „кучета-играчки“, да няма законово изискване да бъдат разхождани без повод, подчерта Белова.
За агресивните кучета остават и поводът, и намордникът.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама