Условна присъда за кмет, укрил над 100 000 лева данъци

78

Окръжният съд в Пазарджик призна за виновен и осъди на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци.

Съдиите посочиха, че през периода 14 февруари 2005 година – 5 април 2007 година, в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължаващо престъпление, Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери – 118 923 лева. Освен това е потвърдил неистина в Данъчни декларации, пише dir.bg.

Освен наложеното му наказание съдът го осъди да заплати 115 106 лева в едно със законовата лихва от 2006 година досега, а също и разноси по делото в размер на 6034 лева.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Срещу кмета има още едно обвинение. Специализираната прокуратура го обвини в умишлена безстопанственост. Става дума за 7 деяния, от които на общината е причинена вреда общо за 226 528,24 лева. Обвинението е за договор от 2017 година по обществена поръчка за ремонт на пътища и улици. Той е сключен с „Консорциум ремонт и възстановяване-Септември“. Събраните доказателства сочат, че кметът е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама