Делото „Иванчева“: Петко Дюлгеров се отметна от всичките си показания за подкупа

114

Бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който е съобвинен с Десислава Иванчева и Биляна Петрова за взимане на подкуп, днес се отрече от всичките си покзания, дадени в рамките на досъдбното производство.

От прочетените в съдебна зала протоколи от негови разпити, стана ясно, че той е говорил на 3 пъти – на 18 април, веднага след ареста на тримата, на 25 април и на 3 юли. При първия разпит още на другия ден след атрактивния арест край Спортната палата в София, Дюлгеров разказва надълго и широко как с него се свързал Александър Ваклин, как посредничил при подкупа, как си взел 14 000 евро от общо 70 000, осигурени от предприемача. И как след това, седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. На другите два разпита той не привнася нови факти, само декларира, че поддържа показанията си, дадени при въпросния първи път.

Днес обаче се оказа, че именно този възлов за цялото разследване първи разпит е проведен в присъствие на служебен адвокат – нещо, което Дюлгеров не искал (сега негов защитник е Марияна Тодорова, б.р.).

Той дори много се зачудил как така КПКОНПИ може да те разпитва часове наред без адвокат, а пък молил служебния защитник да се свърже със своята довереничка. „Те ме караха да дам покзания пред съд, но аз отказах“, каза Дюлгеров, за когото още от първите дни на делото разследващите намекваха, че са го „пробили“. В началото на делото Дюлгеров също бе заявил, че ще се отрече от показанията си пред разследващите.

Това каза днес Десислава Иванчева в първите си обяснения, които дава пред съда в рамките на делото за подкуп срещу нея, заместничката й Петрова и предшественика й в „Младост“ Дюлгеров.

Съдебният състав прецени, че делото е изяснено от фактическа гледна точка и върви към финални пледоарии.

Затова Иванчева използва възможността да дава обяснения, но без да отговаря на въпроси на прокуратурата. Така всъщност адвокатът й Димитър Марковски я разпитва, а тя отговаря.
Тезата й е позната – че след спечелването на изборите през 2015 г. тя започва да иска от строителите в района дарения – кой каквото даде, „като едно малко циганче“ (по собствените й думи). Иванчева даде примери, че в Швейцария според нея имало правило – ако ще строиш 700 кв. м в даден район, да облагородиш 7 квадрата – защото клиентите ти така или иначе ще са бъдещите жители на района.
А дали изобщо е пипала парите в колата си (56 000 евро, след като според прокуратурата Дюлгеров „отбива“ своя процент, б.р.), отговорът бе:
На въпрос – знае ли преди Алекандър Ваклин срещу нея да е имало други брожения от фирми – тя каза, че знае за една преписка, която иницирали от „Артекс“. С ясното съзнание, че инвеститорите в „Младост“ не били доволни от нея.

Преди това съдът прие окончателната експертиза на тефтерчето на Иванчева. Със сигурност в него са писали отстранената кметица на „Младост“, Дюлгеров и още едно неустановено лице. Това е заключението на експертите. По думите им цифрите, които са в тефтерчето, се различават от почерка на Дюлгеров. Възможно е обаче почеркът му да е различен вследствие на влошеното му зрение, промяна в психологическото и физиологическото състояние.
До експертизата се стигна, след като графолозите установиха, че цифрите на изписаните в него суми не са изписани от Иванчева, нито от заместничката й Биляна Петрова. След тази експертиза делото върви към пледоарии и присъда.

Иванчева и Петрова бяха задържани показно в центъра на София по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери с белязани 56 000 евро. Рушветът според прокуратурата бил искан от строителен предприемач, за да му придвижат по-бързо разрешителното за строеж. Като посредник по “сделката” беше задържан Петко Дюлгеров.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама